Mastböj, varför?

Jag skulle för en oinvigd förklara varför det är så förträffligt med den unika (jag vet ingen mjukvattenfarkost eller ens isjakt där maten böjs så mycket som på DN) riggen vi använder. Gemensamt för alla som inte böjt en mast ordentligt är att de inte förstår hur effektivt det är. 

Jag tog ett A4-papper och vek in  lite buk i det. När det spänns upp rakt blir buken jättestor och när jag böjer pappret ett halvt varv blir det nästan helt plant i ena riktiningen. Denna effekt tillsammans med att masten böjer framåt i mitten och bakåt i toppen gör att seglet planas ut och får en tvist som ligger väldigt rätt hela tiden. 

Ta en bit papper och klipp det mitt itu. tejpa mitten med noll överlapp och kanterna med ca fem mm överlapp. Effekten är stor vid stor böj. Dra ut pappret uppe och nere, kolla buken nu! Vi böjer masterna bara litegrann, men vi behöver inte så stor skillnad. 

En Laser går åxå att plana ut, men det kräver att man justerart trimmet vilket inte går när man hänger. Seglet är nästan alltid lite feltrimmat medan våra segel nästan alltid är rätt trimmade. Kölbåtar med många ombord kan ju se till att seglen är trimmade rätt hela tiden, men då skall det finnas bra utrustning och kunskap. 

En tanke slog mig. Om masten böjs mycket skulle kanske ett bukigt segel bli tillräckligt plant. Av någon anledning har jag lagt undan mina två bukiga northsegel. Jag skall ge dem en chans i vinter. Min mjuka mast böjer jättemycket och det skulle kunna vara snabbt. Egentligen tror jag inte på det här, men jag skall ändå testa. Om det mojnar böjs ju inte masten och då är det kört. Kanske. 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln