Vändpunkten

Nu börjar det arta sig! Slipen går riktigt bra. Mina blågula högfartsmedar som gått så bra är nu omslipade. Det blev rätt extrema värden på åkytan, 67cm med 0,2 och 44cm med 0,1. Det är att jämföra med hur de var slipade innan, 35cm/0,2. De gav alltid bra grepp och svängde jättefint runt lämärket. I vissa lägen var de högljudda med ett skorrande ljud. Kanske bromsade de, jag vet inte. De gav mig bra resultat i hård vind på alla snabba isar. Nu inleds ett spännande experiment med helt andra förutsättningar. 
 
Jag har planerat bygget av maskinen i snart ett år. Det var Tomas envishet över att få en lång åkyta som knäckte förtroendet för den gamla tekniken. Jag förstod att det kunde vara en bra väg att gå. Mina egna mjukismedar var slipade, som jag tyckte då, superlångt. De har hjälpt mig många gånger på mjuk is. Jag började samma kväll med experiment över hur en slipmaskin borde se ut. Sedan träffade jag Svante som slipar hockeygrillor. Då vidgades vyerna. Hur den ser ut höll jag länge hemligt, men det som hänt har gjort att målsättningen försvunnit. Nu är det på ploj och jag trivs jättebra med det. Jag har för avsikt att göra en film så att ni får se den. I alla fall är det fritt fram att ta del av hur den är byggd.
 
Förra stycket skulle ha lett mig in på vändningen. I måndags tog jag min rätlinjal och justerade rälsen som slipmaskinen rullar på. DÅ, då fick jag resultatet jag velat ha hela tiden. Så jävla lång åkyta det bara går utan ljus mellan svarta punkter. Mer om det blir det senare. Värdena jag presenterade först kommer från medar direkt från maskinen. Jag har en efterbearbetningsmetod som inte är utförd på medarna. Nu var det lite ljus mellan svarta punkter, men det är inte klart. I morgon skall jag göra klart en. Tvivlet har legat över projektet många gånger tills i måndags. Det var en vändpunkt. Jätteskönt.
 
Hur skall det då gå med denna raka egg? I slask är det inga problem alls. Det har jag provat med mina 105:or som nämndes ovan. Man drar bara eggen rund fram och bak. Ju mer man gör det och ju större vinkel man väljer desto lättare går det att svänga. På kärnis är det mer osäkert hur det blir med greppet. Man kan ju inte slöa till eggen allt för mycket när man behöver grepp. Kanske måste vi gå ner till 90 grader? Det är bara att testa.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln