Medregeln, chims

Regeln är så insnärjd i förtydliganden och förklaringar att det blir lite svårt att följa alla resonemang. 

David frågade om hans medar som är bredare än de tillåtna 26,1 mm måste slipas ner i medbeslaget till 26,1. Eftersom medbeslagen är 27mm måste man ju chimsa. Chimsning har jag inte hittat något om i regeln men eftersom alla gör det är det bara att tuta och köra. Man får diska för många om man skall hålla på detta. Dessutom skulle det inte förvåna mig om de lagt in info om detta i ett dokument som ingen vet var det finns. Man får chimsa med vilket material man vill utom kevlar och bajs.Man får applicera chimsen med lim, skruv, kardborreband, häftstift, magneter eller annan metod. Detta innebär ju att man kan plasta på grejerna hur som helst.

Detta är en princip som gäller för det mesta som man får sätta på sin utrustning. Exempel på det är mastfot, fotstöd, trampskydd, fäste till understagsspridare, plankfäste osv...... Det enda som håller tillbaka kreativiteten är att man inte får ändra syftet med det som man sätter på med regelns välsignelse. I Davids fall kan en nitisk jury hävda att syftet med fibern är att styva upp meden. Det som ligger utanför medbeslaget är förstyvare som får vara jättebreda, inga problem. När fibern går in i medbeslaget övergår denna till att vara chims. Det är jättebra för styrkan att fibern ligger brett och okapat. Därför kan man hävda att syftet inte är att chimsa utan snarare att styva upp meden på ett otillåtet sätt. Jag tycker att detta är en bra metod att montera chims på. Vi kan gott göra såhär ända till någon kommer med ett vettigt motargument. Argument mottages tacksamt.

Man kan inte laminera på jättelånga trampskydd i kolfiber i syfte att styva upp plankan. Jag, som är liberal i dessa frågor, skulle inte hitta något som säger att man inte kan sätta ihop de båda trampskydden med plankfästet. Plankfästen får se ut lite hur som helst. Då får man ett sycke kolfiber limmat med epoxi direkt på plankans glasfiber som sträcker sig 40cm utanför skrovet på båda sidor, Detta beslag kan nog bara gå någon cm under plankans centrumlinje. Detta får kollas på gamla plankor som varit godkända. Hur långt ner/under har trampskydden gjorts? Syftet är ju såklart att styva upp plankan så kanske skulle man kunna åka dit på detta ändå?

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln