Kontemplering

De flesta vet inte vad det innebär att kontemplera. Det är när man sitter och funderar koncentrerat kring något specifikt. Det gjorde jag i solstolen vid söderfasaden. 

Det var seglet som uppförde sig så fint på SM när det fanns vind. Det som funkade fint var att akterliket tvistade ut så att seglet puttade på frtamåt istället för åt sidan. Med kentmasten var det inte så, den höll kvar akterliket. Jag funderade på hur det kan komma sig. Tomas har fått mätvärden från Vladislav som säger att masten är styv i längsled. Då borde ju masten hålla tillbaka akterliket. Då mindes jag att toppen är väldigt kort framifrån och bak. Jag tyckte att kentmasten var så fin med sin långa och smala profil i toppen och att CompoTech hade lite dålig strömlinjeform med sin korta profil. Kanske flexar min mast i toppen så att akterliket jobbar på ett bra sätt.

Det är en ny dimension i riggen för mig. Det är fantastiskt med en mast som jobbar i två ledder samtidigt. Första gången jag testade masten i Kungsängen upplevde jag att masten var väldigt rörlig. Det kändes som att botten och toppen rörde sig oberoende av varandra. Nu har det landat i mina tankar och jag är djupt imponerad.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln