Otålig

Det börjar bli angeläget att få segla.
Jag ligger och funderar på hur medarna (som inte är färdiga) kommer att bete sig. Meningen är att normala förhållanden skall täckas av fyra insatsmedar med olika vinkel, blöt is hanteras av mina gamla smala T, hård is med frost på i lätt vind tar mina nya korta smala T och i snabbt plockar jag på rostfria 6:or med lätta förstyvare eller nya tjocka 440c med tunga förstyvare. Och plåtmedarna förstås.
Vilket segel funkar för olika förhållanden? Detta tycker jag är svårt. Jag har seglat fort med bukigt segel på många förhållanden, men även långsamt. Samma med det planaste. Jag tror att det är vettigt att använda lite för bukigt och gå över till planare så fort man känner sig trygg med undanvindsfarten. Det måste fräsa i öronen på kryssen för att det planaste skall funka bättre än mellanseglet.
Mastens böj är åxå spännande. Där har jag förstått hur det skall kännas och har ett bra system för att ha koll på riggtrimmet. En ny hamrakmast står på önskelistan. Det skall bli kul att på VM hålla koll på vilka master som funkar. Nästa år blir det nog en sådan. Han har bra kundpolicy, alla master som går av pga fel på dem ersätts med en ny! Min kentmast har råkat ut för en del; mastkullagret gick sönder, mastfoten lossnade, fallet gick av, fiber sprack lite en meter från botten och förstagsinfästningen har slitits ut. Nu är allt fixat och den känns oförstörbar vilket jag gillar. Kommer masten palla att hålla mot tunga medar? Det blir kul att testa.
Det finns mer saker jag vill testa. Förhoppningsvis blir det tävling på Lucia.

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”