Mastkoppen

Man ser ibland trimguider som påstår att när mastkoppen flyttas fram vrider masten mindre. Det är alltså mer i långskeppslinjen. Oftare hör man det motsatta. Jag har bara prövat detta några gånger med min första mast. Då kom jag fram till att masten alltid vrids för mycket. Med min andra mast, Kent, och en bred mastnäsa vrider masten definitivt aldrig för lite. Därför limmade jag fast min mastkopp längst bak. Därav har jag väldigt lite praktisk erfarenhet av detta.
.
Teorierna är följande:
Kopp fram - lite vrid; seglet sitter i mastens akterkant och drar bakåt. Om koppen är långt fram blir hävstången större och masten ställer sig i linje med seglet mer.
Kopp bak - lite vrid; när masten är böjd blir det ett rejält sidotryck på mastkoppen. Ju längre fram den sitter desto mer vrider masten. Dessutom böjs masten bakåt i toppen av akterlikets drag. Förstaget drar fram mittsektionen och mastkulan håller bak mastfoten. Om koppen sitter fram vill mastfoten vrida åt lä och framåt.
Det andra alternativet har nog mycket större inverkan på mastens vridning.
Jag är sugen på att ha en mastnäsa som håller masten med så lite vrid som möjligt, men jag har problem med att komma på en lösning som både flippar över böjen i slagen och inte vrider masten.
-
I dag blir det lite hojåka!

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”