Hjälp! Jag fattar inte

Regel E.4. tänkte jag översätta till svenska. Rätta mig om jag har fel. Översättningen är justerad så att den innehåller det jag uppfattar som det viktiga och beskriver vad den syftar på. 


E.4. Förstyvare skall inte vara bredare än 76,2mm från eggen. Om förstyvaren används som viktbärande element (kontaktyta mot snö och/eller is) måste den ytan befinna sig helt inom en bredd av 2413mm.

Det innebär att man inte kan bygga glidbara ytor av förstyvaren på de bakre medarnas utsidor. Inget konstigt.

Det som är klurigt är vad de menar med viktbärande element. en förstyvare bär ju vikt om stålet sjunker ner i slask eller snö. Den definitionen är otydlig. Men, nu när jag skriver detta inser jag att gråzonen från en vanlig förstyvare till en förstyvare som på ett fördelaktigt sätt kan bära vikt är stor. Så stor att det inte går att bygga den utan att tydligt bryta mot regeln. Man lär sig saker här. Det var mest detta jag inte fattade.

Nu kommer det viktigaste. Regeln säger ju att om meden är byggd på ett sådant bra sätt att den kan glida över en kompakt snöhög istället för att skära igenom så skall hela meden ligga inom ett 2413 brett spår. Alltså är det uttryckligen tillåtet att bygga en sådan med om den ligger inom den bredden. Styrmeden ligger inom det området. Alltså kan man bygga den som en skida nästan utan begränsningar. Max 914mm lång och 152,4mm bred.

Frågan är alltså om regeln bara förbjuder saker eller om man kan tolka in att den tillåter nämnd funktion.

David och jag har diskuterat detta en del. Kan någon mer lägga sig i diskussionen? Skicka din åsikt på messenger eller på annat sätt.

Okejar ni detta kommer jag med en sådan på första regattan.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln