Trimtankar

Jag sitter på planet hem.....


Under mina första år såg jag hur de bästa höll på och skruvade och bytte delar hela tiden. Då hade jag varken kunskap eller grejer att byta till. Nu när man har ganska bra utrustning och mer kunskap är det bra med aktivitet mellan loppen.


Nu när Indycar fått två svenskar har de även fått mig som fan. Felix berättade om problemen han hade senast då han torskade. De handlar mycket om att ställa in bilen efter banans grepp och temperatur. Jag har förut dragit paralleller mellan DN och F1. Likheterna i hur de jobbar med redskapet är ännu tydligare i Indycar. Inställningen på team och chaffis måste vara att inställningarna på bilen skall funka, annars kan man lika gärna ställa in bilen på en utställning. Dessutom måste ju chauffören se till att det går fort. Problematiken med trimmet är intressant och alla måste hitta sitt sätt att lösa det.


Sporten består av två delar, trimma och segla. Är det fel trimmat eller är utrustningen bristfällig så går det långsamt.


Deppa inte om du råkar ha dåliga grejer, gör allt du kan för att få det att funka ändå. Stick ut mellan loppen och testa ditt nya trim eller nya del. När du lärt dig hur det skall kännas kommer det att kännas när det är rätt, eller åtminstone ganska rätt.


Våga ställa masten långt fram, höja och sänka skotavståndet, testa lösa/hårda vant, slipa bort eggen osv.....


Först måste medarna glida anständigt, annars kommer man inte upp i den fart där fartvinden påverkar riggen på ett gynnsamt sätt. Sedan skall masten böja bort segel på ett sätt att båten går att kontrollera. Efter det kan man försöka få riggen spänstigare på de olika sätten som står till buds. Klarar man det så är det bara det lilla sista kvar. Kan man plocka fram det här läget till första loppet varje gång så är man bra med. Med det här trimmet kan man korta stunder segla nästan lika fort som topp 5. Är man inte riktigt på hugget kommer man att tappa i start, slag, rundningar och gippar, men det är en annan historia.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln