Medstrategi igen

Vilka medar skall man då skaffa? Jag har känt stor skillnad på olika vinklar. 90 grader som är slipade ger oftast ett onödigt bra grepp. 90 grader med lång åkyta kan säkert råda bot på detta, men jag har bestämt mig att laborera med eggvinkel istället för åkytan. Nu äger jag i slotmedar 90 och 105 grader. Båda är superbra i sina olika fönster. Fyra slotmedar är under produktion. De skall bli 95 och 100 grader. Tanken är att välja de som sladdar lagom mycket. Jag kommer till det att göra om tre pysmedar som är 800 långa till styrmedar med olika vinklar. Där har jag inte bestämt mig riktigt än hur de skall slipas, men 90, 95 och 100 grader med en ganska kort åkyta tror jag på. En kort åkyta ger ju ett högre tryck per cm och därmed bättre grepp. Dessutom kanske det gör styrningen mer levande.
-
Kurvaturen håller jag rakare än de flesta. Jag har fått för mig att det är gynnsamt med en lång sträcka som kan rida på isens höjder. Medens rörelser borde bli mer stillsamma. Åkytan, den som ligger närmre linjalen än 0,1 mm, är det enda på eggen jag behåller vass. Allt annat rundas av från minimalt till cirkulärt eller tom ännu plattare. Meden skall åka på isen, inte i.
-
Helst vill jag ha 440c, men det verkar inte finnas i Sverige så jag tar rostfritt istället. Jag är van vid den legeringen och har den i flera medar. Man får slipa oftare, men det får jag stå ut med.
-
Min nuvarande strategi innehåller 22 medar. Jag har 13 färdiga, 7 påbörjade och 3 nästan färdiga. När allt är klart har jag mer än jag behöver.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln