Fredagsmys 21 december

Ursäkta den sena publiceringen. Tröttheten inför den härliga ledigheten var påtaglig. En tupplur och middag löste det.

Jag har kommit igång med slipbygget. Nu kan jag spänna upp en med och provslipa lite slarvigt. 
 
Första testet gjordes med en bit T-järn. Det uppstod ett problem som jag inte kan berätta om utan att avslöja hur slipen funkar. Det problemet kallar vi ”problem ett” tillsvidare. En dålig lösning finns på det, men fler tester och justeringar kanske kan överbrygga problem ett. 
 
Problem två var värre, men kan bero på att testet utfördes för slarvigt. Kurvan blev inte jämn vilket är hela syftet med slipen. Det finns stora möjligheter att det reder ut sig när alla system är på plats. En gammal kompis hjälper mig med elektroniken. När han fått igång det kan vi göra ett bra test på kurvprecisionen. Vi har för avsikt att göra det i mellandagarna. Får vi till precisionen på kurvan är vi hemma. 
 
Om vi inte kan använda vald slipmetod finns möjligheter att testa minst två andra i maskinen. Grundidén borde vara rätt……..
 
Medhjälparen har en aluminiumyta vilken slits av de vassa eggarna som pressas ner. Dessutom ger mätresultatet ett värde på det svarta som hamnar framför medbulten. Det beror på gravitationen. Vikten är större framför medbulten. Vi måste mäta på annat sätt. Först och främst skall underlaget vara stål. Vi kallar den delen för mätytan. Sedan skall meden fixeras i sidled så att den står själv på mätytan. Fram skall en distansklots på 1mm skjutas in tills det svarta blir lika framåt som bakåt från bulthålet. Då står meden i en bra definierad position. Vi svenskar bör använda samma system. Om vi mäter 1mm, 0,5mm, 0,2mm, 0,1mm och svart blir mätningarna tydliga. 
 
Vädret ser ut att bli kallt framöver med väldigt lite nederbörd. Sjöarna i Stockholm har stöpis som precis inte bär en person, ca 5cm. Om några dagar kommer det säkerligen att seglas på Ullna och Fysingen. Betongblocken på Ullna är på g att flyttas isär. 
 
Segla - bygga slip, det är frågan………
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln