XV

Bernhard och Tore seglar XV. Deras medar har jag slipat förut. Nu skall de få nya slipningen. Det intressantaste blir deras styrmed som tar mycket av vikten. Den gamla har världens kortaste åkyta. Med 60cm åkyta på den kommer den bli mer trögstyrd, men få bättre glid. Skillnaden är dramatisk och deras utlåtande efter kommer att bli väldigt intressant.

Giggen/hållaren är en ny som är väldigt flexibel. Tanken är att möjliggöra slipning av olika former. Nu passar långa, korta och tjocka medar. Nackdelen är att den är lite bökig. När meden är uppsatt är höjdjusteringen jättebra. Vinkeln har i nuläget ingen skala, så det blir till att slipa lite, mäta och justera.

Bernhard var väldigt insatt i fördelarna och har höga förväntningar. Lång åkyta ger bra lyft upp ur isen och konkav slipning ger ännu mer lyft ju mer meden sjunker ner. 

Vi pratade om hur dåligt en konvex yta på stålets anläggningsyta måste vara. Ju mer meden sjunker ner desto brantare blir metallen....Usch!

Jag nämnde även diskussionen vi haft om oliksidig slipning. Han gillar den idén. Hans nackdel är att deras medar är så sjukt stora och dyra. De har två uppsättningar.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • S-1 » Nu har 90:an fått en till mastnäsa!:  ”Nu väntar vi med spänning på utvärderingen. ”

  • Richard » Jimmy:  ”Vad kul att du hittat oss! Vi strävar efter att segla med alla tre vingar i vat..”

  • AP » Jimmy:  ”Vad händer med foilvinklarna om ekipaget lutar? AC båtarna flyger upp ur vattnet..”

  • Max » VM:  ”Kul att du hänger på!”

  • Oscar S-794 » Plankvinkel:  ”Som talesättet: "Ett par timmar i biblioteket sparar ett par månader i labbet." ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln